Nazwy własne i ich pochodne w polskiej współczesnej nomenklaturze kulinarnej

Main Article Content

Krystyna Kowalik

Abstrakt

The article pertains to the culinary terminology that is contemporarily used in the Polish language. The main aim of the article is to define the scope and way of using proper names and their derivatives in the creation of culinary terminology, i.e. subcategories of proper names that appear in that terminology, their grammatical categories, their function and position in the complex structure of a culinary name.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Jak cytować
Kowalik, K. (2013) „Nazwy własne i ich pochodne w polskiej współczesnej nomenklaturze kulinarnej”, ANNALES UNIVERSITATIS PAEDAGOGICAE CRACOVIENSIS. STUDIA LINGUISTICA, (8). Dostępne na: https://studialinguistica.uken.krakow.pl/article/view/5110 (Udostępniono: 20 kwiecień 2024).
Dział
Artykuły naukowe

Bibliografia

Teksty źródłowe (wybór)
Google Scholar

Bangert E., Mahrle Ch., 2009, Kawa, tłum. E. Rohozińska, Warszawa.
Google Scholar

Caprari M., 2009, Herbata, Warszawa.
Google Scholar

Ćwierciakiewiczowa L., 1985, 365 obiadów, opracował do druku, poprzedził wstępem i zaopatrzył w słowniczek J. Kalkowski, Kraków.
Google Scholar

Kuchnia polska. Przepisy dawne i nowe, 2008, Warszawa.
Google Scholar

Kuchnia śródziemnomorska, 2005, tłum. M. Samborska, Ożarów Mazowiecki.
Google Scholar

Kuchnia włoska. Klasyczne i nowoczesne dania, 2012, tłum. E. Jaroszewicz, Ożarów Mazowiecki.
Google Scholar

Mięso na różne sposoby, 2009, Warszawa.
Google Scholar

Podróże kulinarne. Tradycje. Smaki, Potrawy, seria [bmw., brw.].
Google Scholar

Regionalna kuchnia polska. Małopolska, zebrała M. Orłowska, Kielce [brw.].
Google Scholar

Regionalna kuchnia polska. Podlasie i Lubelszczyzna, zebrała M. Orłowska, Kielce [brw.].
Google Scholar

Rok w kuchni, 2008, cz. 1–2, Warszawa.
Google Scholar

Wasilewska M., 2009, Kuchnia polska. Tylko sprawdzone przepisy, Warszawa.
Google Scholar

Opracowania
Google Scholar

Badyda E., 2011, O problemach z ustaleniem postaci chrematoniów – na przykładzie nazw polskich wyrobów cukierniczych, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 31–41.
Google Scholar

Breza E., 1998, Nazwy obiektów i instytucji związanych z nowoczesną cywilizacją (Chrematonimy), [w:] Polskie nazwy własne. Encyklopedia, red. E. Rzetelska-Feleszko, Warszawa – Kraków, s. 343–361.
Google Scholar

Dembińska M., 1994, Z dziejów produkcji żywności w Polsce, [w:] Wokół stołu i kuchni, wybór i oprac. M. i J. Łozińscy, Warszawa, s. 7–31.
Google Scholar

Gałkowski A., 2008, Chrematonimy w funkcji użytkowej. Onomastyczne studium porównawcze na materiale polskim, włoskim, francuskim, Łódź.
Google Scholar

Górnowicz H., 1988, Wstęp do onomastyki, Gdańsk.
Google Scholar

Jakus-Borkowa E., 1987, Nazewnictwo polskie, Opole.
Google Scholar

Jaros V., 2011, Techniki nominacyjne w zakresie współczesnego nazewnictwa wyrobów piekarniczych i cukierniczych, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 215–233.
Google Scholar

Kaleta Z., 1998, Teoria nazw własnych, [w:] Polskie nazwy własne. Encyklopedia, red. E. Rzetelska-Feleszko, Warszawa – Kraków, s. 15–81.
Google Scholar

Kopaliński W., 1996, Słownik eponimów, czyli wyrazów odimiennych, Warszawa.
Google Scholar

Kowalik K., 2008, Pochodne nazw własnych w słownikach ogólnych współczesnej polszczyzny, [w:] Nowe studia leksykograficzne, red. R. Przybylska, P. Żmigrodzki, Kraków, s. 191–202.
Google Scholar

Kowecka E., 1984, W salonie i w kuchni. Opowieść o kulturze materialnej pałaców i dworów polskich w XIX w., Warszawa.
Google Scholar

Lech-Kirstein D., 2011, Kreacje nazewnicze w nazwach drinków, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 283–292.
Google Scholar

Lewandowski A., 1992, Współczesne polskie nazwy firmowe, Zielona Góra.
Google Scholar

Łobodzińska R., 2011, Imiona w różnych klasach chrematonimów, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 301–310.
Google Scholar

Malec M., 2001, Imię w polskiej antroponimii i kulturze, Kraków.
Google Scholar

Markowski A., 1994, Kuchnia w języku, czyli o nazwach produktów kulinarnych, [w:] Wokół stołu i kuchni, wybór i oprac. M. i J. Łozińscy, Warszawa, s. 129–141.
Google Scholar

Meller B., 1994, Obce wpływy w kuchni polskiej, [w:] Wokół stołu i kuchni, wybór i oprac. M. i J. Łozińscy, Warszawa, s. 33–55.
Google Scholar

Ološtiak M., Garančovská L., 2011, O spôsoboch tvorenia chrématoným, [w:] Chrematonimia jako fenomen współczesności, red. M. Biolik, J. Duma, Olsztyn, s. 357–370.
Google Scholar

Romanowska M., 2007, Słownik sztuki kulinarnej, Warszawa.
Google Scholar

Rymut K., 1987, Nazwy miast Polski, Wrocław.
Google Scholar

Stachurski E., 2000, Słowa-klucze polskiej epiki romantycznej, Kraków.
Google Scholar

W kuchni i za stołem. Dystanse i przenikanie się kultur. Zbiór studiów, 2003, red. T. Stegner, Gdańsk.
Google Scholar

Wielka księga nalewek. Przewodnik wraz z przepisami po szlachetnym alkoholu, który w domowych warunkach możemy uczynić, 2012, oprac. J. Rogala, Ożarów Mazowiecki.
Google Scholar

Witaszek-Samborska M., 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań.
Google Scholar

Wosiak-Śliwa R., 2011, Kaszubskie nazwy potraw i napojów, Gdańsk.
Google Scholar

Żarski W., 2008, Książka kucharska jako tekst, Wrocław.
Google Scholar

Inne teksty tego samego autora