Dwa nazwiska i jeden przydomek z Warmińskiej sagi […] Edwarda Cyfusa
Main Article Content
Abstrakt
The article explains the etymology of two surnames (Cyfus, Stynka / Stinka) and one nickname replacing a surname very popular in the region (Karaśniki). All anthroponyms occur in Edward Cyfus Warmian saga, which is popular not only in the region. A few recipes based on stynka and karaś, fish widely used in the region of Warmia and Mazury before WWII are attached to the text due to the reason explained in the article.
Pliki do pobrania
Article Details
Bibliografia
Aszkiewicz E., 2016, Kuchnia polska. Receptury mojej babci, Poznań.
Zobacz w Google Scholar
Cyfus E., 2014, Warmińska saga... a życie toczy się dalej..., wydanie nowe zmienione, Dąbrówno.
Zobacz w Google Scholar
Czopek-Kopciuch B., 2004, Nazwiska polskie w Zagłębiu Ruhry, Kraków.
Zobacz w Google Scholar
Fiedoruk A., 2010, Kresowy tygiel kulinarny. Kuchnia białoruska, Poznań.
Zobacz w Google Scholar
Gworek M., Mierzwa W., 2014, Zasmakuj w Mazurach. Rzecz nie tylko o kuchni, Dąbrówno.
Zobacz w Google Scholar
Kuchnia polska, 1976, Warszawa.
Zobacz w Google Scholar
Kuchnia polska Hanny Szymanderskiej, b.d.w., Warszawa.
Zobacz w Google Scholar
Lewandowska I., Cyfus E., 2017, Elementarz warmiński, Olsztyn.
Zobacz w Google Scholar
Szcześniak K., 2001, [w:] Bibliografia onomastyki polskiej od roku 1991 do roku 2000 włącznie, oprac. R. Przybytek, K. Rymut, Kraków.
Zobacz w Google Scholar